Helsefag

Ernæring i pleie og omsorgstjenester

Utdanning passer både for de som jobber på kjøkkenet i helseinstitusjoner og helsepersonell som jobber med brukerne.

Er ikke utdanningen aktiv på ditt studiested akkurat nå?
Trykk her og få beskjed når utdanningen settes opp nær deg.

Informasjon

Utdanning passer både for de som jobber på kjøkkenet i helseinstitusjoner og helsepersonell som jobber med brukerne. Utdanningen vil gi deg kunnskap og ferdigheter, slik at du sammen med brukerne kan legge til rette for gode kostvaner og matopplevelser. Du får grunnleggende kjennskap til kost ved ulike sykdommer og tilstander, kost i forhold til alder og kulturtilhørighet, tips i hverdagen til hvordan man kan berike mat, få et sunnere kosthold og hvordan få tilpasset måltidet til den enkelte. Hospitering(bedriftsbesøk) og praktisk matlaging inngår i utdanningen.

Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over ett år og kan kombineres med jobb.

Utdanningen kan tilbys i følgende fylker:
Rogaland, Vestland og Agder.

Organisering av opplæring

– Utdanningen har en samlet normert studietid på ½ år, men tilrettelegges som en deltidsutdanning
over 1 år
– Det legges opp til ca. 5 samlinger pr. måned; én fast dag i uken + en ekstradag pr. måned. I tillegg
kommer 4 dager hospitering og 4 kvelder med praktisk matlaging
– Studentene leverer en skriftlig oppgave pr. emne
– Fullført utdanning gir 30 studiepoeng

Utdanningen passer for 

Helsefagarbeidere, aktivitører, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsesekretærer. Søkere med fagbrev eller svennebrev innen restaurant- og matfag kan også søke på utdanningen.

Fagskolen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester retter seg mot ansatte som arbeider innen sykehjem, hjemmetjeneste, sykehus, boliger for mennesker med utviklingshemming, dagsentra, avlastningshjem og andre områder innen helse og omsorg hvor ernæring vektlegges.

Eksamen

Hvert emne avsluttes med en eksamen. Eksamensformen framgår i den enkelte studieplanen. 

Opptakskrav

Man kan søke om opptak til utdanningen enten på bakgrunn av sin formelle kompetanse eller på bakgrunn av sin realkompetanse.

Opptak på bakgrunn av formell kompetanse

For opptak til fagskolen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider eller fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører og helsesekretærer kan også søke.

For søkere med fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag, kreves det i tillegg minimum 1680 timer (1 år) dokumentert arbeidserfaring fra helseinstitusjoner.

Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra hele den videregående, yrkesfaglige opplæringen (2- eller 3-årig).

Opptak på bakgrunn av realkompetanse

Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.

Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.

Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:

– dokumentasjon på bestått teori innen Vg2 Helseservicefaget, bestått teori til fagprøven i Helsearbeiderfaget, Omsorgsarbeiderfaget eller Aktivitørfaget.  I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring

eller

– dokumentasjon på bestått teori fra ett av fagene fra utdanningsprogrammet Restaurant- og matfag. I tillegg må det dokumenteres relevant arbeidserfaring fra helseinstitusjoner

eller

– dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen Vg3 Aktivitørfaget, Vg3 Helsesekretær eller Vg3 Helsearbeiderfaget. Søkere med kompetanse tilsvarende Vg3-fagene fra Restaurant og matfag kan også søke. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3- læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring

eller

– dokumentert autorisasjon som sykepleier eller vernepleier. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring

Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver innen helse- og omsorgssektoren, både offentlig og privat eller innen restaurant – og matsektoren. Eksempel kan være sykehjem, hjemmetjeneste, sykehus, omsorgsboliger, dagsentra, aktivitetssentre, kantine, storkjøkken etc.

Språkkrav til deg som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse

Søkere med videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere norskferdigheter på minimum B1-nivå i alle delferdigheter.

Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve gis betinget opptak

Godskriving eller fritak

Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.

Faginnhold 

Emne 1: Grunnelementer i helse- og oppvekstfaget – 10 uker

1a. Arbeidsformer og metoder i studiet
1b. Helse- og oppvekstfagene i samfunnet
1c. Etikk
1d. Kommunikasjon og samhandling
1e. Stats- og kommunalkunnskap, helse og sosialpolitikk
1f. Sosiologi og psykologi

Emne 2: Ernæring i pleie- og omsorgstjenester – 20 uker

2a. Grunnleggende ernæringslære
2b. Kost og ernæring i et samfunnsperspektiv
2c. Kost i forhold til alder og kulturtilhørighet
2d. Grunnleggende kjennskap til kost ved ulike sykdommer og tilstander
2e. Trygg mat
2f. Helsefremmende arbeid/forebygging
2g. Omsorg og motivasjon
2h. Hospitering og praktisk matlaging

Hospitering er en del av emne 2 og foregår for eksempel på kjøkken ved sykehjem, omsorgssentra, sykehus ol. Hospitering kan være individuelt eller som klassebesøk. Det legges opp til 4 dager hospitering og AOF Fagskolen har ansvar for å skaffe egnede plasser for hospitering. Veileder ved individuell hospitering vil være fagperson på hospiteringsstedet med minimum bachelorgrad i ernæring. Der hvor dette ikke er mulig, vil tilsvarende fagperson fra AOF Fagskolen veilede studenten i praksis. Praktisk matlaging på kjøkken er også en del av emne 2.

Dette legges opp som 4 kvelder fordelt gjennom emnet og vil foregå på skolekjøkken i kommunen. Det vil her legges vekt på sunn og ren mat, kreativ matlaging og matglede. Veileder under den praktiske delen vil være fagperson med minimum bachelorgrad i ernæring.

Emne 3: Fordypning i Ernæring i pleie- og omsorgstjenester – 8 uker

Emnet er obligatorisk. Studenten skal gjennomføre et obligatorisk fordypningsarbeid. Emnet for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori, samt konkret knyttet til ett eller flere tema i utdanningen. Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis.