Klinisk vurderingskompetanse

Fagskolen Klinisk vurderingskompetanse er en ny utdanning som vil gi studentene økt kompetanse innen observasjon-, vurdering- og handlingskompetanse. Videre skal studenten opparbeide og videreutvikle et klinisk blikk for å kunne foreta helhetlige vurderinger og iverksette tiltak.

Utdanningen er praktisk, og du kan ta i bruk din nye kompetanse umiddelbart. Gjennom diskusjoner og gruppearbeid vil du få anledning til å reflektere over etiske problemstillinger og egen yrkesutøvelse. Praksis kan du gjennomføre på egen arbeidsplass.

Dette er en gratis deltidsutdanning på kveldstid, som gjennomføres over to år og kan kombineres med jobb.

Fagskoleutdanningen Klinisk vurderingskompetanse vil gi studentene økt kompetanse innen observasjon-, vurdering- og handlingskompetanse. Videre skal studenten opparbeide og videreutvikle et klinisk blikk for å kunne foreta helhetlige vurderinger og iverksette tiltak. Viktige tema vil være klinisk vurderingskompetanse, tidlig oppdagelse av funksjonssvikt og forverret helsetilstand, kroniske sykdommer, demensomsorg og psykisk helse og somatiske sykdommer.

Utdanningen er praksisnær og studiekrav som omhandler feltobservasjon, kan gjennomføres ved egen arbeidsplass.

Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over 2 år og kan kombineres med jobb.

– Utdanningen har en samlet normert studietid på 1 år, men tilrettelegges som en deltidsutdanning over 2 år
– Det legges opp til 3 fysiske samlinger à to dager pr. emne; digital undervisning 4t en fast dag i uken mellom samlingene
– Studentene leverer en mappeeksamen pr. emne
– Fullført utdanning gir 60 studiepoeng og tittelen «Fagskolegrad»

Utdanningen passer for helsefagarbeidere, ambulansearbeidere, omsorgsarbeidere og hjelpepleiere. Utdanningen kan også være aktuell for de som har autorisasjon som sykepleier eller vernepleier.

Vurderingskriterier

Studentene skal for hvert emne samle sine arbeidskrav i en digital mappe. Emnet avsluttes med en vurdering på bakgrunn av innholdet i mappen (mappeeksamen).

Hensikten med denne type mappemetodikk er å oppnå bedre helhetlig sammenheng i læreprosessen, gjennom at studenten kontinuerlig bygger på og forbedrer mappen gjennom hele emnet.

For opptak til fagskolen Klinisk vurderingskompetanse kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider, ambulansefagarbeider eller omsorgsfagarbeider. Hjelpepleiere kan også søke.

Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring. Utdanningen er delt inn i emner.

På grunn av praksis krever utdanningen at studentene kan fremvise gyldig politiattest. Man skal ikke søke om politiattest før oppstart på utdanningen, da viktig informasjon blir gitt ved oppstart. Politiattest skal ikke sendes på e-post til oss før oppstart.

Emne 1: Klinisk vurderingskompetanse – 19 uker

4b. Psykiske lidelser – utbredelse, klassifikasjon og syptomatologi

4c. Somatisk sykdom og psykisk helse

4d. Kommunikasjon og støttende tiltak ved psykisk helse og somatiske sykdommer

4e. Etiske dilemma og vurderinger i møte med psykisk helse og somatiske sykdommer

4f. Dokumentering av feltobservasjoner

All undervisning som inneholder simulering og/eller ferdighetstrening er obligatorisk.