Psykisk helsearbeid

Barn og unges psykiske helse er et gjennomgående tema i hele utdanningen.

Utdanningen legger vekt på at studentene skal få økt sin kompetanse i forhold til ulike psykiske problemer og lidelser. Utdanningen har fokus på forebyggende helsearbeid i forhold til målgruppen, samhandling og kommunikasjon med andre faggrupper og brukere og deres nettverk. Videre vektlegges evne til etisk refleksjon, til innlevelse i brukers livssituasjon og til å representere brukers rett til selvbestemmelse og medvirkning.

Barn og unges psykiske helse er et gjennomgående tema i hele utdanningen.

Prosjektarbeid kan du gjennomføre på egen arbeidsplass. Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over to år og kan kombineres med jobb.

– Utdanningen har en samlet normert studietid på 1 år, men tilrettelegges som en deltidsutdanning over 2 år
– Utdanningen har 10 uker prosjektarbeid
– Skriftlig og/eller muntlig arbeidskrav vurderes for hvert emne
– Fullført utdanning gir 60 studiepoeng og tittelen «Fagskolegrad»

Helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører, barne- og ungdomsarbeidere eller andre med grunnutdanning innen helse- og oppvekstfag.

Fagskolen Psykisk helsearbeid retter seg mot ansatte som arbeider innenfor områder i helse- og oppveksttjenesten.

Fagskole er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Psykisk helsearbeid kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som Helsearbeider eller Barne- og ungdomsarbeider. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, portør, ambulansearbeider, helsesekretær og personer med fullført og bestått videregående opplæring fra programområdet Aktivitør i utdanningsprogram for Design og håndverk kan også søke.

Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.

På grunn av prosjektarbeid krever utdanningen at studentene kan fremvise gyldig politiattest. Man skal ikke søke om politiattest før oppstart på utdanningen, da viktig informasjon blir gitt ved oppstart. Politiattest skal ikke sendes på e-post til oss før oppstart.

1a. Innledende tema

1b. Etikk

1c. Kommunikasjon, samhandling og konfliktløsning

1d. Stats- og kommunalkunnskap, helse og omsorgspolitikk

1e. Sosiologi og psykologi

Emne 2: Grunnlagstenkning og lovverk– 12 uker

2a. Grunnlagstenkning

2b. Lovverk

Emne 3: Teorier og arbeidsmåter – 18 uker

3a. Psykiske lidelser og relaterte tilstander – utbredelse, klassifikasjon og symptomatologi

3b. Arbeidsprosessen i psykisk helsearbeid

3c. Behandlings- og omsorgsmodeller og tiltak

Emne 4: Kommunikasjon og samarbeid – 16 uker

4a. Kommunikasjon og samarbeid

4b. Utvikling og utøvelse av relasjonskompetanse

Emne 5: Prosjektarbeid og fordypningsoppgave – 16 uker

Prosjektarbeid og fordypningsoppgave er en obligatorisk del av utdanningen og viktig for å oppnå fagskoleutdanningens læringsutbytte. Prosjektarbeidets omfang er 60 timer fordelt over 10 uker. Studentene skriver en fordypningsoppgave med utgangspunkt i prosjektarbeidet.

Dersom du kan gjennomføre prosjektarbeidet på egen arbeidsplass vil prosjektarbeid normalt bli gjennomført som ordinært lønnet arbeid. For de som gjennomfører prosjektarbeid på annen arbeidsplass vil den normalt bli gjennomført som ulønnet praksis.Prosjektarbeidet må gjennomføres på arbeidsplasser som kan tilby arbeidsoppgaver som er relevante for utdanningen en har søkt opptak til.

Emnet for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori, samt konkret være knyttet til prosjektet og ett eller flere tema i utdanningen. Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra arbeidslivet.

For fullført utdanning utstedes det et offentlig godkjent vitnemål og ved 60 studiepoeng eller mer, gis det tittelen «Fagskolegrad».