
Arbeid med språk, flerspråklighet og flerkulturell kompetanse i møte med barn – Lyngdal – høst 2022
Studiepoeng:
60
Søknadsfrist:
31.05.2022
Startdato:
27.09.2022
Status:
Åpent for påmelding
Ngadhenjim Hoti
ngadhenjim.hoti@aof-fagskolen.no
952 80 947
Praktisk informasjon
Studiebelastning: Deltid
Varighet: 4 semestre
Antall timer undervisning: 320 timer
Undervisningssted: Lyngdal
Klokkeslett: kl. 17.00 - 21.00
Pris: Studentavgift kr. 800,-
Undervisningen vil foregå på en fast ukedag. I tillegg vil det være undervisning 1-2 ekstradager pr. mnd. Undervisningsdager er ikke avklart enda.
Utdanningen har planlagt oppstart den datoen som er oppført på nettsiden. Vi tar forbehold om at oppstart kan bli utsatt dersom vi ikke har tilstrekkelig antall kvalifiserte søkere ved planlagt oppstartdato. Dette vil det gis informasjon om ved behov.
Søknadsfrist for hovedopptaket er 31. mai 2022. Suppleringsopptaket starter f.o.m. 01. juni 2022 og frem til oppstart på utdanningen.
Utdanningen er godkjent i Lånekassen og har offentlig finansiering. Finansieringen dekker ikke utgifter til litteratur, materiell og studentavgift. Studentavgiften er 800,- og dekker avgift til Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF), kopiavgift og administrasjonskostnader.

Informasjon
Utdanningen omhandler både arbeidet med språk generelt og utfordringer i møte med flerkulturelle barn. For å oppnå god kommunikasjon med barn og deres pårørende er språket essensielt. Fagskolen vil blant annet ha stort fokus på språkvansker, flerspråklighet, kulturelle forskjeller og foreldresamarbeid - for å nevne noe. Studenten vil i løpet av utdanningen tilegne seg kunnskap om flerspråklighet og flerkulturelt arbeid og hva som fremmer mangfold, inkludering og medvirkning.
Praksis kan du gjennomføre på egen arbeidsplass. Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over 2 år og kan kombineres med jobb.
Organisering av opplæringen
- Utdanningen har en samlet normert studietid på 1 år, men tilrettelegges som en deltidsutdanning over 2 år
- Det legges opp til ca. 5 samlinger pr. måned; én fast dag i uken + en ekstradag pr. måned
- Utdanningen har 10 uker obligatorisk praksis
- Studentene leverer en skriftlig oppgave pr. emne
Fullført utdanning gir 60 studiepoeng og gradsbetegnelsen "Fagskolegrad".
Utdanningen passer for
Barne- og ungdomsarbeidere innen oppvekstfag eller arbeidstakere med ulik faglig bakgrunn innen helse- og oppvekstfagene i videregående opplæring, som har sitt virke i barnehage, grunnskole, skolefritidsordninger, fritidsklubber og andre offentlige eller private etater som barnevernstjenesten og andre institusjoner for barn og unge.
Eksamen
Utdanningen avsluttes med en skriftlig fordypningsoppgave med muntlig eksamen.
Opptakskrav
Man kan søke om opptak til utdanningen enten på bakgrunn av sin formelle kompetanse eller på bakgrunn av sin realkompetanse.
Opptak på bakgrunn av formell kompetanse
For opptak til fagskolen Arbeid med språk, flerspråklighet og flerkulturell kompetanse i møte med barn, kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.
Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Se opptak på bakgrunn av realkompetanse her.
Språkkrav
Søkere fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Sjekk linken nedenfor for å se om du oppfyller språkkravene.
Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve gis betinget opptak
Se opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve - betinget opptak her.
Godskriving eller fritak
Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studentene å søke godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.
- Godskriving av emne
- Fritak for deler av utdanningen
- Prosedyre ved vurdering av godskriving og fritak
Forbud mot bruk av klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet
Studenter skal ikke bruke klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet i forbindelse med undervisning eller tilsvarende, inkludert på turer, ekspedisjoner og lignende i tilknytning til utdanningsinstitusjonens undervisning.
Politiattest
På grunn av praksis krever utdanningen at studentene kan fremvise gyldig politiattest. Man skal ikke søke om politiattest før oppstart på utdanningen, da viktig informasjon blir gitt ved oppstart. Politiattest skal ikke sendes på e-post til oss før oppstart.
Faginnhold
Emne 1: Grunnelementer i helse- og oppvekstfaget – 14 uker
1a. Arbeidsreformer og metoder i studiet
1b. Oppvekstfagene i samfunnet
1c. Etikk
1d. Kommunikasjon og samhandling
1e. Sosiologi og psykologi
1f. Stats- og kommunalkunnskap i oppvekstsektoren
Emne 2: Pedagogikk og didaktikk – 12 uker
2a. Pedagogikk
2b. Didaktikk
Emne 3: Arbeid med språk og flerspråklighet – 18 uker
3a. Språktilegnelse
3b. Språkstimulering
3c. Planlegging, dokumentasjon og vurdering
Emne 4: Flerkulturell kompetanse – 16 uker
4a. Mangfold som ressurs
4b. Identitet og danning
4c. Foreldresamarbeid
Emne 5: Praksis – 10 uker
Praksis er en obligatorisk del av utdanningen og er viktig for å oppnå fagskoleutdanningens læringsutbytte. Praksistiden er 10 uker à 30 timer og vil til sammen utgjøre 300 timer. Studentene skriver en fordypningsoppgave med utgangspunkt i praksisprosjektet.
Dersom du kan ha praksis på egen arbeidsplass vil praksis normalt bli gjennomført som ordinært lønnet arbeid. For de som har praksis på annen arbeidsplass vil den normalt bli gjennomført som ulønnet praksis.
All praksis må gjennomføres på arbeidsplasser som kan tilby arbeidsoppgaver som er relevante for utdanningen en har søkt opptak til.
Emne 6: Fordypning – 16 uker
Emnet er obligatorisk og avsluttes med innlevering av individuell, skriftlig fordypningsoppgave med etterfølgende individuell, muntlig eksamen.
For fullført og bestått utdanning utstedes det et offentlig godkjent vitnemål, og ved 60 studiepoeng eller mer gis tittelen «Fagskolegrad».