
Ernæring i pleie- og omsorgstjenester – Arendal – høst 2022
Studiepoeng:
30
Søknadsfrist:
31.05.2022
Startdato:
22.09.2022
Status:
Åpent for påmelding
Line Hansen
line.hansen@aof-fagskolen.no
957 51 075
Praktisk informasjon
Undervisningssted: Arendal
Antall timer undervisning: 162 timer
Klokkeslett: kl. 17.00 - 21.00
Pris: Studentavgift kr. 400,-
Undervisningen vil foregå på en fast ukedag. I tillegg vil det være undervisning 1-2 ekstradager pr. mnd. Undervisningsdager er ikke avklart enda.
Utdanningen har planlagt oppstart den datoen som er oppført på nettsiden. Vi tar forbehold om at oppstart kan bli utsatt dersom vi ikke har tilstrekkelig antall kvalifiserte søkere ved planlagt oppstartdato. Dette vil det gis informasjon om ved behov.
Søknadsfrist for hovedopptaket er 31. mai 2022. Suppleringsopptaket starter f.o.m. 01. juni 2022 og frem til oppstart på utdanningen.
Utdanningen er godkjent i Lånekassen og har offentlig finansiering. Finansieringen dekker ikke utgifter til litteratur, materiell og studentavgift. Studentavgiften er 400,- og dekker avgift til Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF), kopiavgift og administrasjonskostnader.
Informasjon
Utdanning passer både for de som jobber på kjøkkenet i helseinstitusjoner og helsepersonell som jobber med brukerne. Utdanningen vil gi deg kunnskap og ferdigheter, slik at du sammen med brukerne kan legge til rette for gode kostvaner og matopplevelser. Du får grunnleggende kjennskap til kost ved ulike sykdommer og tilstander, kost i forhold til alder og kulturtilhørighet, tips i hverdagen til hvordan man kan berike mat, få et sunnere kosthold og hvordan få tilpasset måltidet til den enkelte. Hospitering(bedriftsbesøk) og praktisk matlaging inngår i utdanningen.
Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over ett år og kan kombineres med jobb.
Organisering av opplæring
- Utdanningen har en samlet normert studietid på ½ år, men tilrettelegges som en deltidsutdanning over 1 år
- Det legges opp til ca. 5 samlinger pr. måned; én fast dag i uken + en ekstradag pr. måned. I tillegg kommer 4 dager hospitering og 4 kvelder med praktisk matlaging
- Studentene leverer en skriftlig oppgave pr. emne
- Fullført utdanning gir 30 studiepoeng
Utdanningen passer for
Helsefagarbeidere, aktivitører, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og de med annen grunnutdanning innen helse- og oppvekstfagene. Søkere med fagbrev eller svennebrev innen restaurant- og matfag kan også søke på utdanningen.
Fagskolen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester retter seg mot ansatte som arbeider innen sykehjem, hjemmetjeneste, sykehus, boliger for mennesker med utviklingshemming, dagsentra, avlastningshjem og andre områder innen helse og omsorg hvor ernæring vektlegges.
Eksamen
Utdanningen avsluttes med en skriftlig fordypningsoppgave med muntlig eksamen.
Opptakskrav
Man kan søke om opptak til utdanningen enten på bakgrunn av sin formelle kompetanse eller på bakgrunn av sin realkompetanse.
Opptak på bakgrunn av formell kompetanse
For opptak til fagskolen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider eller fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører og helsesekretærer kan også søke.
For søkere med fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag, kreves det i tillegg minimum 1680 timer (1 år) dokumentert arbeidserfaring fra helseinstitusjoner.
Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Se opptak på bakgrunn av realkompetanse her.
Språkkrav
Søkere fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk.
Språkkrav til deg som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve gis betinget opptak
Se opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve - betinget opptak her.
Godskriving eller fritak
Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.
- Godskriving av emne
- Fritak for deler av utdanningen
- Prosedyre ved vurdering av godskriving og fritak
Forbud mot bruk av klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet
Studenter skal ikke bruke klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet i forbindelse med undervisning eller tilsvarende, inkludert på turer, ekspedisjoner og lignende i tilknytning til utdanningsinstitusjonens undervisning.
Faginnhold
Emne 1: Grunnelementer i helse- og oppvekstfaget – 10 uker
1a. Innledende tema
1b. Helse- og oppvekstfagene i samfunnet
1c. Etikk
1d. Kommunikasjon og samhandling
1e. Stats- og kommunalkunnskap, helse og oppvekstpolitikk
1f. Sosiologi og psykologi
Emne 2: Ernæring i pleie- og omsorgstjenester – 20 uker
2a. Grunnleggende ernæringslære
2b. Kost og ernæring i et samfunnsperspektiv
2c. Kost i forhold til alder og kulturtilhørighet
2d. Grunnleggende kjennskap til kost ved ulike sykdommer og tilstander
2e. Trygg mat
2f. Helsefremmende arbeid/forebygging
2g. Omsorg og motivasjon
2h. Hospitering og praktisk matlaging
Hospitering er en del av emne 2 og foregår for eksempel på kjøkken ved sykehjem, omsorgssentra, sykehus ol. Hospitering kan være individuelt eller som klassebesøk. Det legges opp til 4 dager hospitering og AOF Fagskolen har ansvar for å skaffe egnede plasser for hospitering. Veileder ved individuell hospitering vil være fagperson på hospiteringsstedet med minimum bachelorgrad i ernæring. Der hvor dette ikke er mulig, vil tilsvarende fagperson fra AOF Fagskolen veilede studenten i praksis. Praktisk matlaging på kjøkken er også en del av emne 2.
Dette legges opp som 4 kvelder fordelt gjennom emnet og vil foregå på skolekjøkken i kommunen. Det vil her legges vekt på sunn og ren mat, kreativ matlaging og matglede. Veileder under den praktiske delen vil være fagperson med minimum bachelorgrad i ernæring.
Emne 3: Fordypning i Ernæring i pleie- og omsorgstjenester – 8 uker
Emnet er obligatorisk. Studenten skal gjennomføre et obligatorisk fordypningsarbeid. Emnet for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori, samt konkret knyttet til ett eller flere tema i utdanningen. Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis.