Oppvekstfag

Arbeid med ungdom

Det er viktig å styrke kompetansenivået til de som jobber med ungdom. Utdanningen fokuserer blant annet på kommunikasjon, tverrsektorielt samarbeid og livsmestring.

Viktige tema er å se på hvordan blant annet sosiale medier, rusmidler og subkulturer påvirker ungdommens psykiske helse. Vi har også fokus på hvordan overgangen mellom skoletrinnene i barne- og ungdomsårene utfordrer og påvirker den enkelte.

Utdanningen er også aktuell for de som er tett på ungdom i fritidsaktiviteter.

Dette er en gratis deltidsutdanning på kveldstid, som gjennomføres over to år og kan kombineres med jobb.

Fagskoleutdanningen Arbeid med ungdom er en utdanning som skal bidra til å øke kompetansenivået til de som jobber med ungdom. Utdanningen fokuserer blant annet på kommunikasjon, tverrsektorielt samarbeid og livsmestring.

Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over 2 år og kan kombineres med jobb.

– Utdanningen har en samlet normert studietid på 1 år, men tilrettelegges som en deltidsutdanning over 2 år

– Utdanningen består av 4 teoriemner, 1 prosjektarbeidsemne og 1 fordypningsemne

– Utdanningen har 60 timer obligatorisk prosjektarbeid, fordelt over 10 uker

– Studentene leverer en skriftlig oppgave pr. emne

– Fullført utdanning gir 60 studiepoeng og gradsbetegnelsen «Fagskolegrad»

Passer for

Barne- og ungdomsarbeidere, helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, aktivitører eller personer som arbeider med ungdom innen helse- og oppvekstsektoren, både offentlig og privat. Utdanningen er også aktuell for de som er tett på ungdom i fritidsaktiviteter.

For opptak til fagskole Arbeid med ungdom kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider eller helsefagarbeider. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og aktivitører kan også søke.

Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra hele den videregående, yrkesfaglige opplæringen (2- eller 3-årig).

Søkere som har sin videregående opplæring fra et land utenfor Norden, må dokumentere sine norskferdigheter. Sjekk linken nedenfor for å se om du oppfyller språkkravene!

Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studentene å søke godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.

På grunn av prosjektarbeid krever utdanningen at studentene kan fremvise gyldig politiattest. Man skal ikke søke om politiattest før oppstart på utdanningen, da viktig informasjon blir gitt ved oppstart. Politiattest skal ikke sendes på e-post til oss før oppstart.

Innhold i fagskoleutdanningen Arbeid med ungdom

Emne 1: Grunnelementer i oppvekstfaget – 14 uker
1a. Innledende tema

1b. Oppvekstfagene i samfunnet

1c. Etikk

1d. Kommunikasjon og samhandling

1e. Sosiologi og psykologi

1f. Stats- og kommunalkunnskap i oppvekstsektoren

Emne 2: Pedagogikk og kommunikasjon – 14 uker

2a. Innføring i pedagogikk

2b. Pedagogikk og metodikk 2c. Didaktikk og planlegging

Emne 3: Samarbeid – 12 uker

3a. Samarbeid med familie

3b. Tverrsektorielt samarbeid
3c. Samarbeid med lokalmiljøet

Emne 4: Ungdomstid – 20 uker (inkl. 8 timer hospitering)

4a. Ungdomskultur

4b. Livsmestring

4c. Helse

Emne 5: Prosjektarbeid – 10 uker

Prosjektarbeidet er en obligatorisk del av utdanningen og utgjør totalt 60 timer fordelt over 10 uker. Prosjektarbeidet gjennomføres parallelt med fordypningsemnet og skal være rettet mot arbeid med ungdom.

Prosjektarbeidet kan gjennomføres på egen arbeidsplass dersom det kan sikres at arbeidsoppgavene omfatter arbeid med ungdom.

Emne 6: Fordypning – 16 uker

Emnet er obligatorisk og avsluttes med innlevering av individuell, skriftlig fordypningsoppgave med etterfølgende individuell, muntlig eksamen.

For fullført og bestått utdanning utstedes det et offentlig godkjent vitnemål, og ved 60 studiepoeng eller mer gis tittelen «Fagskolegrad».