Satte seg på skolebenken etter mange år i arbeidslivet, og tok gratis fagskoleutdanning ved AOF Fagskolen i Kristiansand

Satte seg på skolebenken etter mange år i arbeidslivet, og tok gratis fagskoleutdanning ved AOF Fagskolen i Kristiansand

– Jeg hadde aldri sett for meg å studere igjen, men nå sitter jeg med en helt annen opplevelse!

Tekst og bilder produsert av Amedia

Vidar Ree valgte å ta fagskoleutdanning innen helse, miljø og sikkerhet ved AOF Fagskolen i Kristiansand. Da var det 21 år siden sist han satt på skolebenken. På grunn av lese- og skrivevansker så var det ikke gitt at han ville studere igjen. – Det har vært kjempegøy og spennende, forteller han fornøyd.

– Jeg hadde aldri sett for meg å studere igjen, men nå sitter jeg med en helt annen opplevelse!

Vidar Ree jobber som prosessoperatør hos REC Solar i Kristiansand, i tillegg til at han har blitt hovedverneombud på arbeidsplassen.  

–  Jeg fikk en brosjyre om AOF Fagskolen av lederen min, og tenkte at det var imponerende at det gikk an å ta en utdanning over 2 år og at det i tillegg var gratis. Jeg tok det opp med kona mi, og hun støttet meg umiddelbart i valget om å studere, forteller han.

Ble inspirert

Fagskoleutdanningen som Vidar startet på var innen helse, miljø og sikkerhet, et tema som han lenge har vært interessert i.

–  Jeg har alltid vært praktisk anlagt, men også veldig interessert i hvordan folk har det. Sertifisering og sikkerhet har jeg også vært opptatt av. Som verneombud leste jeg mye om lover, regler og risikoanalyser. Det ga meg blod på tann. Jeg tenkte at dette er kjempegøy og noe jeg ønsker å lære mer om, sier Vidar.

Var åpen om lese- og skrivevansker

Vidar ble umiddelbart møtt med forståelse og tilrettelegging da han fortalte AOF Fagskolen om lese- og skrivevanskene sine. Det var viktig for Ree å utfordre seg selv, og motivasjonen var på plass.

–  Jeg eide problemet og var åpen om utfordringene fra dag én. Det jeg fikk i retur var folk som forstod hva jeg trengte og var på ballen umiddelbart. Alt falt på plass fra starten av. Det gjorde meg letta, glad og rolig. Jeg tenkte at dette skal jeg søren meg klare. Jeg trengte jo å utfordre meg selv. Det gjør vi jo alle, forteller han.

Har fått veldig mye ut av studiet

Valget har han ikke angret på, og beskriver at han har fått veldig mye ut av studiet.

– Det er både bra for bedriften og den enkelte at man får muligheten til å utvikle seg. Det betydde veldig mye for meg at bedriften ønsket å investere i meg, og jeg har fått mye større tro på meg selv. Utdanningen var veldig praktisk rettet, og det jeg lærte kunne jeg implementere og praktisere på jobb neste dag. Det inspirerte også ledere og kollegaer at jeg delte kunnskapen videre. Jeg har vokst mye på oppgavene, og trives svært godt som hovedverneombud, påpeker han stolt.

En drømmejobb

Fagskoleutdanningen har gjort Vidar enda mer overbevist om at dette er noe han vil jobbe med videre.

– Helse, miljø og sikkerhet er noe som gjelder alle, og jeg liker å jobbe med mennesker. Å kunne veilede kollegaer og ha god dialog med ledelsen er veldig kjekt. De gir meg en tillit og spør meg om råd. Det er veldig givende å kunne være med på å gi folk trygghet og trivsel på jobb.

Anbefaler det til andre

Vidar vurderer nå å ta en bachelor i Helse, miljø og sikkerhet. Det hadde han ikke sett for seg tidligere. Han anbefaler AOF Fagskolen på det varmeste til andre, og kanskje særlig til de som tror at de ikke kan klare det.

– Jeg vil anbefale disse om å være åpen om problemene sine, og ikke holde det inni seg. Skrivevansker er ikke til hinder. Tvert imot er det en utfordring som du vokser på. AOF Fagskolen har god erfaring med dette og er flinke på tilrettelegging, opplyser Ree.

Mangfold – et stort pluss

Han skryter også av undervisningsopplegget og sammensetningen i klassen.

– Undervisningen foregår en gang i uka i Kristiansand, og klassen består av mennesker med svært ulik bakgrunn. Alt fra folk som jobbet med reiseliv, til byggebransjen og frisører. Det er et stort pluss med mangfold ved at alle kan dele sine ulike erfaringer. Det har vært kjempegøy å samarbeide med de andre om oppgaver.

Ta fagskoleutdanningen Helse, miljø og sikkerhet