Morten og Marianne tok videreutdanning i voksen alder: – Hvis jeg ikke gjør det nå, kommer jeg til å angre!

Morten og Marianne tok videreutdanning i voksen alder: – Hvis jeg ikke gjør det nå, kommer jeg til å angre!

Morten Falck Skår og Marianne Furdal valgte ta fagskoleutdanning ved AOF Fagskolen i Bergen etter mange år i arbeidslivet.

Tekst og bilder produsert av Amedia

Morten Falck Skår og Marianne Furdal valgte ta fagskoleutdanning ved AOF Fagskolen i Bergen etter mange år i arbeidslivet. Da var det lenge siden sist de satt på skolebenken.
– Jeg tenkte at hvis jeg ikke gjør det nå, kommer jeg til å angre, forteller Marianne.

Da det dukket opp en mulighet for å kombinere full jobb med utdanning, så bestemte Marianne seg for at det var nå eller aldri. 50-åringen har to fagbrev fra før, som barne- og ungdomsarbeider og kokk, men hadde lenge tenkt på å ta videreutdanning.  Det er 17 år siden sist hun studerte.

– Jeg har tenkt på det lenge, men det som har stoppet meg er at jeg mangler generell studiekompetanse. Nå er i tillegg barna mine større. Da jeg kom over en utdanning som kunne kombineres med full jobb, så måtte jeg bare hoppe i det, forteller hun.

Passet perfekt

Marianne jobber på en skole, og har i alle år hatt ansvar for lærlinger. Det passet derfor perfekt for henne at AOF Fagskolen i Bergen kunne tilby fagskoleutdanningen «Veiledning av lærlinger».

– Jeg synes det er kjekt å drive med opplæring. I tillegg trives jeg godt med å jobbe med unge mennesker. Det er givende å kunne hjelpe dem til å oppnå gode resultater. Jeg ønsket derfor mer kompetanse og faglig tyngde.  Alle er jo så ulike, og har ulike måter å lære ting på, forteller hun.

AOF Fagskolen oppdaget hun på sosiale medier, og ble umiddelbart engasjert.

– Min umiddelbare reaksjon var at det så veldig interessant ut, men trodde at det kanskje var for sent å melde seg på i august. Jeg ringte, og fikk komme dagen etter for en prat. Deretter ble søknaden sendt, og det var null problem å få starte, opplyser hun.

Jobber på en helt annen måte

Marianne har ikke angret på avgjørelsen. Tvert i mot.

– I starten tenkte jeg «skrekk og gru, tør jeg dette?», men jeg trengte jo å lære mer. Jeg har ikke angret på det valget i det hele tatt. Jeg har lært mye om meg selv og hva jeg står for. Tilbakemeldingene har vært så gode, og har hjulpet meg til å tenke over hva jeg gjør bra og hva jeg kan gjøre bedre. Jeg har blitt mer bevisst på hvordan man skal veilede, og hva man skal legge vekt på. Det var veldig nyttig. Jeg lager opplegg rundt lærlingene på en helt annen måte nå, noe som gir enda bedre resultater, forteller hun.

Anbefaler det

Hun anbefaler AOF Fagskolen til andre, også til de som tror at de ikke har tid til å studere eller føler seg usikre.

– Jeg er en travel dame med mange jern i ilden, i tillegg til at jeg har barn som jeg må følge opp på forskjellige aktiviteter. Det har vært helt overkommelig å kombinere livet med denne utdanningen. Undervisningen foregår en kveld i uken, og selv har jeg satt av tid på søndagene til å jobbe selvstendig. Det har føltes trygt og godt ved AOF Fagskolen, med dyktige lærere, kjekt klassemiljø, god hjelp til oppgaveskriving og det tekniske. Jeg har blitt mye mer bevisst i veilederrollen. Det er så viktig med faglig påfyll, så dette kan jeg virkelig anbefale å prøve, fremhever hun.

Selv har Marianne blitt inspirert til å ta enda mer utdanning.

– Jeg skal ta nok en fagskoleutdanning ved AOF Fagskolen. Denne gangen ønsker jeg å lære mer innenfor faget «Barn med særskilte behov», forteller hun med et smil.

På skolebenken igjen: Marianne Furdal tok fagskoleutdanning ved AOF Fagskolen i Bergen.
Da var det lenge siden sist hun satt på skolebenken.


– Det har vært veldig inspirerende

Morten Falck Skår valgte også AOF Fagskolen i Bergen da han bestemte seg for å ta videreutdanning.

33-åringen er utdannet barnehagelærer, og har jobbet i barnehage i 14 år, deriblant som pedagogisk leder. På grunn av full jobb så trodde ikke Morten at det var mulig for han å studere uten å gå ned i stilling og lønn.

Morten er verneombud på jobb, og har stor interesse for Helse, miljø og sikkerhet. Han ønsket derfor å ta mer utdanning i denne retningen, og måtte gripe sjansen da muligheten for kveldsskole dukket opp. Han valgte derfor å søke seg inn på fagskoleutdanningen «Helse, miljø og sikkerhet» ved AOF fagskolen i Bergen.

– Jeg har kost meg med å være verneombud, og derfor virket denne utdanningen veldig aktuell for meg. Hos AOF Fagskolen så kunne jeg sette av en kveld i uka, og samtidig fortsette i full jobb. Det er den eneste måten jeg har mulighet til å studere på, så det var perfekt for meg. I tillegg var det gratis, forteller han.

Veldig praksisrettet kunnskap

Morten er kjempefornøyd med undervisningsopplegget og har fått mye utbytte av utdannelsen.

– Det har inspirert og motivert meg veldig. Det har vært mange interessante diskusjoner i klassen, hvor alle bidrar med ulike yrkeserfaringer. Lærerne er gode, og du får tett oppfølging og tilrettelegging.  Jeg har lært utrolig mye om lover, arbeidsmiljø, kommunikasjon, psykososiale aspekter og konflikthåndtering, fremhever han.

Morten beskriver at han allerede har fått bruk for det han har lært i mange situasjoner på arbeidsplassen.

– Det jeg har lært på forelesning har jeg med en gang kunnet ta i bruk. Det har vært nyttig å kunne relatere det man lærer til caser på jobb, påpeker han.

Et perfekt opplegg

Til andre som vurderer å studere ved AOF Fagskolen, har han gode anbefalinger å komme med.

– Det er et perfekt opplegg, og jeg er positivt overasket over hvor mye kompetanse man får etter endt utdanning. Faglærerne og veilederne hjelper deg veldig til å se muligheter istedenfor hindringer. Jeg vil oppfordre andre til å prøve, for dette er det fullt mulig å få til, avslutter han engasjert.

Veldig fornøyd: Morten Falck Skår har studert Helse, miljø og sikkerhet ved AOF Fagskolen i Bergen.


Får gode tilbakemeldinger

Birthe Lien arbeider som kompetanserådgiver ved AOF Fagskolen i Bergen. Hun forklarer at fagskolen tilbyr gratis høyere yrkesfaglig utdanning som gir gode muligheter. Fagskole er først og fremst for de som har et fagbrev, men også de med relevant arbeidserfaring kan søke. Hun trives veldig godt i jobben.

–  Jeg trives kjempegodt.  Det er kjekt å kunne hjelpe folk til å ta utdanning, og gi de muligheten til å kombinere det med jobb. Vi får veldig gode tilbakemeldinger på at utdanningen er prakisnær og at man kan bruke kunnskapen allerede neste dag på jobb, forteller hun.

Mange får øynene opp for AOF Fagskolen, og studentmassen er i stor vekst. I tillegg til folk med fagbrev og yrkeserfaring, så får de også inn søkere med bachelor fra tidligere. De ser verdien av å ta en mer yrkesrettet utdannelse.

Mange aktuelle retninger

Lien trekker særlig frem populære retninger som Effektiviserings- og forbedringsledelse, samt Kontor-, salg- og serviceledelse. I tillegg har AOF Fagskolen mange gode utdanninger innen helse og oppvekst. Et eksempel er hvordan man på en god måte kan håndtere utagerende atferd. Denne kunnskapen opplever vi at det er stor etterspørsel etter, forteller hun.

I tillegg er to nye utdannelser på trappene og inne til godkjenning hos NOKUT. Bærekraftig transport- og logistikkledelse samt Renholdsledelse er to etterspurte retninger som AOF Fagskolen nå ønsker å sette opp som fagskoleutdanninger.

– Det er stort behov for og etterspørsel etter kunnskap, og mange er ikke klar over muligheten til å studere i voksen alder. Jeg anbefaler folk å ta kontakt med oss, så kan vi hjelpe dem videre. Vi har også gode muligheter for tilrettelegging for de med lese- og skrivevansker. Hos oss får du dannet nettverk og god hjelp til oppgaveskriving, opplyser hun.

Engasjert kompetanserådgiver: Birthe Lien gir veiledning ved AOF Fagskolen i Bergen.

«Det er kjekt å kunne hjelpe folk til å ta utdanning, og gi de muligheten til å kombinere det med jobb. Vi får veldig gode tilbakemeldinger på at utdanningen er praksisnær og at man kan bruke kunnskapen allerede neste dag på jobb.»

Birthe Lien, kompetanserådgiver ved AOF Fagskolen i Bergen.