Økonomi- og ledelsesfag

Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen

Ønsker du å forbedre lederegenskapene dine, eller har du ambisjoner om å innta en rolle som leder? Med denne fagskoleutdanningen får du en dyp forståelse av bransjens kompleksitet samtidig som du utvikler de nødvendige ferdighetene for å effektivt mestre utfordringene som en leder møter.

Ønsker du å forbedre lederegenskapene dine, eller har du ambisjoner om å innta en rolle som leder? Med denne fagskoleutdanningen får du en dyp forståelse av bransjens kompleksitet samtidig som du utvikler de nødvendige ferdighetene for å effektivt mestre utfordringene som en leder møter.

Det er i dag et stort behov for økt lederkompetanse i overnattings- og serveringsbransjen. Denne utdanningen gir deg kompetanse til å utføre administrative, ressursstyrings- og ledelsesoppgaver med høy fagligkompetanse. Ledelse er et sentralt emne og du skal etter endt utdanning kunne ta i bruk kompetansen din med en gang.

Informasjon

Studiet i Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen gir studentene en grundig forståelse av bransjen, med vekt på ledelse, gjestebehandling, markedsføring, økonomistyring og bærekraftig praksis. Denne utdanningen har som mål å forberede den enkelte til lederroller innen overnattings- og serveringsbransjen.

Organisering av opplæring

– Utdanningen kan gjennomføres som stedsbasert, nettbasert med samlinger eller nettbasert deltidsutdanning. 

– Fullført utdanning gir 30 studiepoeng

Utdanningen passer for

Studiet inneholder grunnleggende kunnskap innen tre sentrale emner for ledelse i overnatting- og serveringsbransjen. Studiet vil passe for dem som allerede har noe arbeidserfaring i bransjen, men som ønsker mer innsikt og kunnskap eller sikter seg inn på en mellomlederrolle.

Eksamen

Hvert emne avsluttes med en eksamen. Eksamensformen framgår i den enkelte studieplanen. 

Opptakskrav

Man kan søke om opptak til utdanningen enten på bakgrunn av sin formelle kompetanse eller på bakgrunn av sin realkompetanse.

Opptak på bakgrunn av formell kompetanse

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen, kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev innenfor fagfeltene salg, service, reiseliv, kokk, servitør eller renhold.

Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.

Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.

Opptak på bakgrunn av realkompetanse:

Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.

Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.

Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:

-dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innenfor fagfeltene salg, service, reiseliv, kokk, servitør eller renhold. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring

-dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen Vg3 Reiselivsfaget, Vg3 Salgsfaget eller Vg3 Service- og administrasjonsfaget, Vg3 Kokkfaget, Vg3 Servitørfaget eller Vg3 Renholdsoperatørfaget. For å dokumentere likeverdig kompetanse må søker gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring

eller

-dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring

Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver innen de ulike avdelingene i overnattings- og serveringsbransjen slik som: renhold, resepsjon, restaurant, kjøkken, booking, planlegging av eventer, kurs/konferanse eller salg. Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev.

Språkkrav til deg som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse

økere med videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere norskferdigheter på minimum B1-nivå i alle delferdigheter.

Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve gis betinget opptak

Godskriving eller fritak

Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.

Faginnhold

Emne 1: Økonomi og ressursstyring

1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet

1b. Bedriftsøkonomi

1c. Mål og resultatstyring

1d. Budsjett og prognoser

1e. Bærekraft

1f.  Prissetting

1g. Lean/Kontinuerlig forbedringsarbeid


Emne 2: Ledelse og personal

2a. Ledelse 

2b. Lovverk

2c. Rekruttering

2d. Retention

2e. Personalledelse  


Emne 3: Markedsstrategi

3a. Serviceledelse

3b. Forbrukeradferd

3c. B2B Salg

3d. Innholdsmarkedsføring

3e. Etikk

3f.  Teknologi og trender i reiselivet

3g. Samfunnsansvar og bærekraft