Ønsker du å forbedre lederegenskapene dine, eller har du ambisjoner om å innta en rolle som leder? Med denne fagskoleutdanningen får du en dyp forståelse av bransjens kompleksitet samtidig som du utvikler de nødvendige ferdighetene for å effektivt mestre utfordringene som en leder møter.
Det er i dag et stort behov for økt lederkompetanse i overnattings- og serveringsbransjen. Denne utdanningen gir deg kompetanse til å utføre administrative, ressursstyrings- og ledelsesoppgaver med høy fagligkompetanse. Ledelse er et sentralt emne og du skal etter endt utdanning kunne ta i bruk kompetansen din med en gang.
Informasjon
Studiet i Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen gir studentene en grundig forståelse av bransjen, med vekt på ledelse, gjestebehandling, markedsføring, økonomistyring og bærekraftig praksis. Denne utdanningen har som mål å forberede den enkelte til lederroller innen overnattings- og serveringsbransjen.
Organisering av opplæring
– Utdanningen kan gjennomføres som stedsbasert, nettbasert med samlinger eller nettbasert deltidsutdanning.
– Fullført utdanning gir 30 studiepoeng
Utdanningen passer for
Studiet inneholder grunnleggende kunnskap innen tre sentrale emner for ledelse i overnatting- og serveringsbransjen. Studiet vil passe for dem som allerede har noe arbeidserfaring i bransjen, men som ønsker mer innsikt og kunnskap eller sikter seg inn på en mellomlederrolle.
Eksamen
Hvert emne avsluttes med en eksamen. Eksamensformen framgår i den enkelte studieplanen.
Opptakskrav
Man kan søke om opptak til utdanningen enten på bakgrunn av sin formelle kompetanse eller på bakgrunn av sin realkompetanse.
Opptak på bakgrunn av formell kompetanse
Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen, kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev innenfor fagfeltene salg, service, reiseliv, kokk, servitør eller renhold.
Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse:
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
-dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innenfor fagfeltene salg, service, reiseliv, kokk, servitør eller renhold. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
-dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen Vg3 Reiselivsfaget, Vg3 Salgsfaget eller Vg3 Service- og administrasjonsfaget, Vg3 Kokkfaget, Vg3 Servitørfaget eller Vg3 Renholdsoperatørfaget. For å dokumentere likeverdig kompetanse må søker gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring
eller
-dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver innen de ulike avdelingene i overnattings- og serveringsbransjen slik som: renhold, resepsjon, restaurant, kjøkken, booking, planlegging av eventer, kurs/konferanse eller salg. Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev.
Språkkrav til deg som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse
økere med videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere norskferdigheter på minimum B1-nivå i alle delferdigheter.
Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve gis betinget opptak
Godskriving eller fritak
Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.
Faginnhold
Emne 1: Økonomi og ressursstyring
1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet
1b. Bedriftsøkonomi
1c. Mål og resultatstyring
1d. Budsjett og prognoser
1e. Bærekraft
1f. Prissetting
1g. Lean/Kontinuerlig forbedringsarbeid
Emne 2: Ledelse og personal
2a. Ledelse
2b. Lovverk
2c. Rekruttering
2d. Retention
2e. Personalledelse
Emne 3: Markedsstrategi
3a. Serviceledelse
3b. Forbrukeradferd
3c. B2B Salg
3d. Innholdsmarkedsføring
3e. Etikk
3f. Teknologi og trender i reiselivet
3g. Samfunnsansvar og bærekraft